Nahajate se:

Domov Zgodba Vinska klet

Košarica

cart
Vaša košarica je prazna

Predstavljamo

Laški rizling

Laški rizling

Jagodni izbor, letnik 2007, sladko, vsebnost alkohola 12,30%, vsebina 0,5l


Vinar: Simon Druzovič


steklenica_offsodi_offdarila_off
Vinska klet PDF natisni E-pošta

vinska_klet_3Zgodovina vinogradništva in kletarstva se v naši družini Druzovič prenaša že več kot 100 let. Prvi natančen zapis dokazuje letnica vgravirana v staro prešo iz leta 1884. Vklesan je na več ton težkem ogrodju stiskalnice. Stiskalnica je bila še do nedavnega v uporabi. Leta 1896 je bila zgrajena stara vinska klet in nad njo stanovanjska hiša. Ta vinska klet je več desetletij z svojo edinstveno konfiguracijo kletnih prostorov, dajalo pravi zgled tipične vinske kleti. Klet je sezidana iz slovenje-goriškega peščenca, oboki pa iz opeke. Danes je klet namenjena za arhiv. Leta 2003 je bila zgrajena nova vinska klet, zasnovana je po najnovejših standardih o kleteh za kvaliteto vina. Kapaciteta nove kleti znaša okrog 150.000 litrov vina.

vinska_klet1

vinska_klet_2

Klet je ločena v štiri dele, ki jih ločujejo velika lesena vrata. Prvi del je sprejemnica, kjer opravimo pregled grozdja, pecljanje, ohlajevanje grozdne brozge, maceracijo ali vinifikacijo. Tu je tudi velika preša (vinska stiskalnica).

Drugi del imenujemo inoks klet, kjer stojijo inoks cisterne za vrenje, hrambo in nego vina. Tukaj se mošt spremeni v vino.

Tretji del je klet s hrastovimi sodi. Veliki hrastovi sodi pripomorejo, da se sortno izrazitim vinskim vrstam razvije sortni buket (vinska cvetica). Ob njih stojijo 225 litrski barique sodi za zorenje mladih vin.

Zadnji, četrti del, je polnilnica, ki je najbolj sterilen del kleti. Tukaj se vinske steklenice z razpoložljivo opremo napolnijo z najboljšim vinom, zamašijo, etiketirajo in zložijo v kartonsko embalažo.